Hva er inbound markedsføring og hvordan skiller metoden seg fra outbound markedsføring? Hvorfor er det lurt å ha elementer av inbound i sin digitale markesføringsstrategi og hvilke resultater kan man forvente?

Hva er inbound marketing?

MarkedsPartner definerer inbound marketing slik:

«Inbound marketing er en målbar og digital markedsføringsstrategi hvor man ved hjelp av nyttig og relevant innhold tiltrekker potensielle kjøpere til bedriftens nettsted, konverterer dem til leads. Leadene bearbeides og monitoreres, støttet av automasjon og rådgivende salg, til de blir kunder.»

MarkedsPartner

*Lead = en indentifisert potensiell kunde.

Inbound marketing er en markedsføringsmetode som går ut på å tiltrekke potensielle kunder gjennom å levere løsninger og muligheter som har en positivt innvirkning, både på mennesker (kundene) og virksomheten din. Ved å skape nyttig og relevant innhold kan man tiltrekke og gi verdi til en potensiell kunde som er ute på sin kundereise, i tillegg til å bygge tillit og kredibilitet til din virksomhet.

Inbound vs. outbound

Forskjellen på inbound og outbound marketing er hvor fokuset ligger. Inbound marketing er kjøperinitiert, det vil si at den er kundefokusert. Det er som nevnt en måte å tiltrekke seg kunder på ved at de finner deg via kanaler som sosiale medier, blogger og søkemotorer. Outbound marketing er det motsatte av inbound. Outbound er selger-fokusert markedsføring (selgerinitiert) hvor du som selger tar initiativ (Compedge). Med inbound marketing er det kunden som søker etter selger/virksomheten, mens outbound marketing handler om at selger “skriker om oppmerksomhet” gjennom tradisjonelle medier som TV-reklame, avisannonser og radioreklame.

Kilde: Laget selv.

Inbound marketing-metoden

Strategier som å tiltrekke, engasjere og glede forbruker/kunder brukes for å få virksomheten til å vokse, samt at det er en måte å effektivt (inbound) markedsføre til målgruppen din.

Inbound markedsstrategier. Kilde: HubSpot. Redigert (oversatt) av meg.
Strategi 1: Tiltrekke

Med tiltrekkende strategier menes det å lage og publisere relevant innhold gir verdi til kunden., som blogginnlegg og sosiale medier. Å lage relevant innhold går ut på å for eksempel skrive et blogginnlegg rundt temaer folk søker på. Eller å tilby produkter eller tjenester som potensielle kunder søker etter. På den måten vil man klare å få oppmerksomhet fra kunder som befinner seg i vurderingsfasen i kundereisen. Når det gjelder blogginnlegg er det langformet innhold som er den beste formen for innhold fordi det skaper mer tillit og oppmerksomhet (hvis innlegget er autorativt). Jeg har tidligere oversatt et litt mer utfyllende innlegg av Neil Patel om hvordan man lager innhold som er tiltrekkende hvis du er interessert i å lære mer om denne strategien.

Strategi 2: Engasjere

Engasjerende strategier går ut på å kunne informere kundene om hvilken verdi virksomheten eller produktet ditt vil gi dem. Du må sørge for å håndtere og kommunisere med både potensielle kunder og eksisterende kunder på en måte som gjør at de ønsker å bygge et langsiktig forhold til. I tillegg bør man sørge for at det man ikke bare tilbyr/selger et produkt, men at det du tilbyr er noe som løser noe (behov) for kunden.

Strategi 3: Begeistre

Denne strategien sikrer at kundene er både fornøyd og tilfreds etter kjøpet. Strategien om å skape glede og begeistring hos kunden går ut på å at teamet blir eksperter på å være tilgjengelig og hjelpe kundene når som helst. Dette kan gjøres ved å implementere chatbots og sende ut undersøkelser til kunder for å få tilbakemeldinger.

Inbound marketing-metoden. Kilde: MarkedsPartner

Hvilke resultater kan man forvente av inbound marketing?

Gjennom effektiv Inbound Marketing kan bedriften din ta posisjon i alle deler av kjøpsreisen til kundene dine, og dermed øke lojalitet og omsetning (Labs. Marketing). I følge MarkedsPartner er bygger inbound marketing på disse tre premissene:

  1. Kommunikasjon basert på kjøperinitiativ (inbound) er mer lønnsomt enn kommunikasjon basert på selgerinitiativ (outbound)
  2. Digitale tiltak er mer kostnadseffektive enn analoge tiltak
  3. Digitale tiltak er mer målbare enn analoge tiltak

Bedrifter som investerer i inbound vil se resultater i form av:

  • Økt trafikk på hjemmesiden
  • Mangedobling av antall kvalifiserte leads
  • Høyere og mer effektiv konvertering av leads til kunder
  • Bedre synlighet på nett. Dermed kan man redusere mediebudsjett.

Kilder
https://www.labsmarketing.no/tjenester/inbound-marketing?__hstc=115876761.b476d5be9e91c1aff63a658102b44d20.1590476401375.1590476401375.1590476401375.1&__hssc=115876761.1.1590476401375&__hsfp=3519547809
https://blogg.markedspartner.no/hva-er-inbound-marketing
https://www.markedspartner.no/tjenester/inbound-marketing/alt-om-inbound-marketing/
https://www.hubspot.com/inbound-marketing
https://www.compedge.no/blogg/forskjellen-p%C3%A5-inbound-marketing-og-outbound-marketing

2 thoughts on “Hva er inbound marketing?”

  1. Hei Derya! Såå bra jobbet med innlegget om Inbound marketing. Du skriver godt og har en fin struktur på teksten. Bra bilder og kult at du har laget noen av dem helt selv. Kanskje du kan prøve å skrive enda litt lenger til neste gang? Keep up the good work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *