Hva er Google Power Search?

Arne Krokan har anbefalt oss å ta et kurs i Google Power Search for å lære mer om hvordan Googles søkemotorer fungerer.

Google Power Search er et gratis nettkurs som skal hjelpe deg å bli en bedre søker. Vi får tusenvis (om ikke millioner) av resultater når vi gjør et søk. Ved hjelp av Googles verktøy skal du kunne filtrere ned dine søk til det du ønsker, som er mer presist og mer målrettet. Kurset består av 6 klasser med leksjoner i hver klasse. På slutten av hver leksjon er det en aktivitet (test) for å teste det man har lært. I tillegg til aktivitetene er det også en midtveis- og avslutningstest. Du kan velge om du vil se leksjonene eller lese det som tekst. Er du interessert i å lære hvordan du kan søke på en effektiv måte og finne det du egentlig er ute etter, kan jeg virkelig anbefale å ta kurset. Jeg Googler ganske mye så jeg var kjent med en del av teknikkene, men jeg lærte også mye nytt. Blant annet visste jeg ikke at man kan bruke minus tegn for å ekskludere ord/ting eller at man kan søke med ord og filtype.

Kurset kan ta noen timer å gjennomføre. Derfor har jeg oppsummert kort de teknikkene jeg syns alle vite om.

Bildesøk

Med Google Image kan bruke bilder til å søke. Funksjonen brukes til å finne tilbake til nettsiden bilde kommer fra, eller til å finne navn og beskrivelser som er knyttet til bilde. Google Image søk viser også relaterte bilder. Har man for eksempel et bilde av en eksotisk strand, kan man laste opp bilde og se andre strender som ligner på ditt bilde.

Filtrering av bilder

Filtrering på bildesøk gjør det lettere å finne eksakt det man er ute etter. Jeg var interessert i å finne noen røde sneakers fra Nike. Ved å filtrere søket mitt etter ønsket farge får jeg nå kun opp det jeg ønsker å se på så det blir lettere å finne de skoene jeg vil ha.

Eksluderende søk

Du skal lage en kake så du søker etter en oppskrift på nettet. Du prøver å finne en oppskrift uten melk på grunn av allergi. Det kan du enkelt gjøre ved å søke etter sjokoladekake med et minus tegn, slik: “sjokoladekake -melk”. Google vil da ekskludere alle sider med oppskrifter på sjokoladekake som inneholder melk.

Sidesøk og filtype

Denne funksjonen lar deg søke etter ord du er ute etter i akkurat den siden du ønsker. Vil du for eksempel lese artikler om blokkjeder på TEK, skriver du “blokkjeder site:tek.no” i søkemotoren. På samme måte kan man finne tekster med ønsket filtype, som pdf, doc, ppt etc. ved å skrive “blokkjeder filetype:pdf“. Da vil du kun få opp pdf filer som inneholder ordet eller handler om blokkjeder.

Er du godt kjent med Googles søkemotorer?

/Derya

2 thoughts on “Bli en bedre googler – Google Power Search enkelt forklart”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *